Klippfiskboller / Bolinhos

Bolhinos, croquetas eller fritters – disse deilige frityrstekte bollene lages flere steder i verden og kan smakes til på ulike måter. Bolhinos stammer fra Portugal, de er også høyt elsket i Brasil.

Ingredienser: 

  • 400 g utvannet klippfisk
  • 400 g mandelpotet
  • 1 stk finhakket løk
  • 2 ss finhakket frisk persille
  • 2 ts revet sitronskall
  • 1 stk egg
  • 2 ss potetmel
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper
  • 1 dl griljermel
  • 2 dl olje til steking

Framgangsmåte: 

1. Kok opp vann og legg i klippfisken. Senk varmen og la den trekke i 5-6 minutter.

2. Skrell poteter og del dem i biter. Kok potetene helt møre i usaltet vann.

3. Finhakk løk og persille.

4. Ta fisken ut av vannet og la den bli så kald at den kan håndteres med fingrene. Plukk den i små biter. Fjern eventuelle bein.

5. Hell av kokevannet på potetene og la dem dampe seg tørre. Mos dem med en gaffel og bland inn fisk, egg, løk, persille, sitronskall og potetmel. Smak til med kvernet pepper og eventuelt salt.

6. Form små boller. Rull dem i griljermel til de er helt dekket. Sett bollene kaldt til de skal frityrstekes.

7. Varm oljen i en vid kjele. Oljen er varm nok når en brødbit blir brun i løpet av 30 sekunder.

8. Stek bollene i omganger til de er vakkert gylne rundt det hele. La dem renne av seg på litt tørkepapir.

Server klippfiskbollene varme som en liten selvstendig rett, eller som en av flere småretter.  Det er veldig godt med sitronsaft på.